Life hack: vlag met verzwaarde zoom

Misschien is het wel herkenbaar: je steekt de vlag uit aan de gevel en vervolgens slaat de vlag zich door de wind om de stok. Dat ziet er niet uit. Er zijn ‘vlagcorrectors’ waardoor de bevestiging van de vlag zich om de as van de stok kan draaien, maar daarvoor moet je wel in de stok boren. Dat is wel lastig als de vlag de ene dag halfstok moet en de andere dag voluit.

Eerder heb ik geprobeerd de vlag met een gewichtje te verzwaren aan de onderste baan. Maar dat kostte mij bijna een raam toen de wind er vat op kreeg. Gelukkig heb ik een simpele, goedkope en doeltreffende oplossing gevonden: een stuk elektriciteitsdraad.

Een goede vlag is netjes gezoomd. Hierdoor is ruimte om er een elektriciteitsdraad doorheen te steken. Eventueel moet de zoom aan de binnenkant een klein stukje worden losgemaakt met een tornmesje. Vervolgens steek je de draad erin. Laat hiervan een klein stukje uitsteken en vouw dit dubbel. Met een tang kun je dit vervolgens goed vastklemmen met het vlaggendoek. Ik heb voor blauwe en bruine draad gekozen, dan valt het geheel niet op. Omdat het elektriciteitsdraad van koper is heb je geen last van roestvorming. Het draad kan blijven zitten.