Life hack: streeploos schoon dakkapelraam

Een dakkapel met een groot – extra breed – raam, heerlijk om van het uitzicht te genieten. Maar het wassen van de ramen is een lastige opgave. Langzamerhand wordt het uitzicht steeds minder, met dank aan spinrag, vogelpoep, fijnstof en andere deeltjes in de lucht.

De glazenwasser komt er vanaf de grond door de hoek van het dak niet bij met zijn telescoopwisser en osmosewater. Een magneetwisser werkt alleen goed in de televisiereclames. Vanuit een openslaand raam inwassen met de inwasborstel lukt nog wel, zeker wanneer je deze verlengt met een steel. Maar het vervolgens streeploos schoon krijgen met een raamwisser is een bijna onmogelijke opgave, ook met een raamzuiger zoals van Kärcher of Leifheit kom je er niet goed bij. Schoonspuiten met leidingwater laat na het opdrogen kalkvlekken achter, zelfs als een ontharder is aangesloten (drinkwater dat volledig van mineralen is ontdaan is niet lekker en ook niet gezond).

De glazenwasser bracht mij echter wel op een idee door zijn osmosewater. Na het inborstelen spuit de glazenwasser het raam schoon dat vervolgens streeploos opdroogt. Maar zo’n osmosesysteem dat een glazenwasser gebruikt kost zo een paar honderd euro. Osmosewater is echter ook als gedemineraliseerd water voor een paar dubbeltjes per liter te koop in de supermarkt. Door dit vervolgens in een druksproeier (plantenspuit, verkrijgbaar voor minder dan tien euro) te doen kun je na het inwassen eenvoudig de ramen schoon spuiten, het bereik van een drukspuit is een paar meter. Het is wel van belang bij het inwassen van het raam het vuil goed los te boenen, dan spoelt het nog makkelijker schoon. Door van boven naar beneden te spuiten verdwijnen alle vuil- en zeepresten. De waterdruppels drogen vanzelf op en laten geen kalksporen achter. Door het liggende deel van het kozijn van te voren in te sprayen met het legendarische Dasty of een andere ontvetter spuit je gelijk de spinnenpoepjes weg.